Katunäkymäkuvauksella tehokkuutta infran hallintaan – Kuvaa Infra kuntoon!
Kuvittele tilanne: kunnossapitoyksikkö saa kuntalaispalautteen huonokuntoisesta tiestä tai painuneesta kaivonkannesta kaupungin toiselta laidalta. Aikaisemmin vaihtoehdot olivat rajalliset – joku lähetetään tarkistamaan tilanne paikan päälle. Entä jos olisi mahdollista tarkistaa tilanne suoraan työpöydän äärestä koneelta – lähes kuin olisi paikan päällä?
Mikä ihmeen katunäkymäkuvaus?
Katunäkymät lienevät monelle tuttuja ainakin Googlen Street View-palvelusta. Kyseessä on siis visuaalinen esitys kaduista ja kulkureiteistä sekä niiden varrella olevista rakennuksista ja muusta infrastruktuurista ja ympäristöstä. Katunäkymät tuotetaan valokuvien ja videoiden avulla. Katunäkymien avulla käyttäjä voi lähteä virtuaaliselle kävelylle tai ajelulle katselemaan, miltä paikat näyttävät. Rakennettu ympäristö ja etenkin kaupungit kehittyvät ja muuttuvat koko ajan, joten katunäkymät vanhenevat nopeasti. Esimerkiksi Street View sisältää pahimmillaan yli 10 vuotta vanhaa aineistoa.
Mapillary on Ruotsissa kehitetty katunäkymien tallennuspalvelu, jonne käyttäjät voivat ladata itse ottamiaan kuvia katunäkymistä. Mapillary on kasvanut globaaliksi avoimen datan kuvauspalveluksi. Jos kunnalla on käytössä oma kalusto ja Mapillary, se voi itse päättää, mitä ja milloin kuvataan – ja päivittää katunäkymät vaikka vuosittain. Mapillaryn avulla katunäkymätietoja ympäristöstä voi kerätä ilman raskasta kalustoa ja kamera-autoja. Näin kuvamateriaalia voidaan kerätä myös luontopoluilta ja pyöräteiltä. Joukkoistamalla katunäkymäkuvaukset tehdään kuntalaisten kamerakännyköillä tai GPS:llä varustetuilla action kameroilla – tarvitaan vain vähän muistia ja liikkumisen iloa.
Katunäkymäkuvaus tuo kadut ja kohteet työpöydälle
Katunäkymien kuvaaminen vaikka action-kameralla ja lataaminen palveluun tuo koko alueen visuaalisesti selattavaksi suoraan selaimeen. Mapillary tarjoaa myös edistyneempiä toimintoja, kuten automaattisen kohteiden tunnistuksen: se tunnistaa kuvista automaattisesti esimerkiksi liikennemerkit, roskikset, valopylväät ja muita rakennetun ympäristön kohteita. Tämä data on saatavilla paikkatietomuodossa koordinaatteineen ja ominaisuustietoineen, mikä nopeuttaa tiedon hyödyntämistä ja tukee infraomaisuuden paikkatietopohjaista hallintaa.


Espoo ja Nurmijärvi katunäkymien edelläkävijöinä
Espoossa ja Nurmijärvellä on jo kokeiltu tätä käytännössä. Espoon pyörätiepilotti ja luontopolkujen kartoitus Nurmijärvellä osoittavat, että katunäkymäkuvien avulla voidaan nopeasti kerätä kattava näkymä infraan – oli kyse sitten kevyen liikenteen väylistä tai metsäreiteistä.

Katunäkymäkuvaus maksaa itsensä nopeasti takaisin
Kuvavaamiseen sopiva kalusto – esimerkiksi action-kamera, autoteline ja muut lisätarvikkeet – maksavat alle 1000 euroa. Tällä kalustolla saa kuvattua vaikka pienen kunnan koko tiestön nopeasti ja kattavasti. Kuvausreissut voi myös yhdistää muuhun työliikkumiseen, tai kameran voi kiinnittää vaikka polkupyörään. Haluttaessa tämä on helppo myös joukkoistaa kuntalaisille tai hankkia talkootyönä vaikka urheiluseuralta.
Upotus katunäkymästä
Kuvamateriaali toimii tukena niin kunnossapitotarpeiden arvioinnissa, kunnallistekniikan suunnittelussa kuin asiakaspalautteiden käsittelyssäkin. Mapillary-kuvat ovat helposti jaettavissa myös ulkopuolisille: kuntalaisille, urakoitsijoille tai yhteistyökumppaneille. Näin sama ajantasainen näkymä on kaikkien käytettävissä – ilman lisenssimaksuja tai teknisiä esteitä.
Kuvaus muiden matkojen ohessa säästää erillisiltä kuvausmatkoilta ja kuolettaa nopeasti kaluston hinnan. Kun sovelluksesta pystyy tarkistamaan, missä kaivonkansi, liikennemerkki tai valopylväs sijaitsee – ja millaisessa kunnossa se on – ei tarvita enää arvailua tai karttojen selaamista. Katunäkymät tukevat myös koneoppimista ja automaattista kohteiden tunnistamista, mikä tekee tulevista kartoituksista entistä tehokkaampia.
Katunäkymät ovat käytettävissä heti, kun ne on ladattu palveluun. Katunäkymien hyödyntäminen ei edellytä raskaita ohjelmistoasennuksia tai GIS-osaamista, sillä käyttöliittymä toimii internetselaimessa.
Katunäkymäkuvauksen monipuoliset mahdollisuudet ja käyttötapaukset
Mapillaryn käyttö tarjoaa kunnille ja muille toimijoille monipuolisia mahdollisuuksia.
- Koulujen oppilaat voivat kuvata ympäristöään opettajien ohjaamina esimerkiksi opetuksen tai ympäristökasvatuksen tueksi.
- Uusille opiskelijoille voidaan järjestää teemapäiviä, joissa kampusalueita kuvataan ja tutustutaan samalla uuteen ympäristöön.
- Yhdistysten ja kaupungin välistä vuorovaikutusta voidaan kehittää tarjoamalla visuaalista näkymätietoa yhteisen keskustelun pohjaksi.
- Matkailijat voidaan innostaa tutustumaan alueeseen kilpailun tai kampanjan avulla, jossa he kuvaavat suosikkikohteitaan. Koulumatkojen arviointi, yhteistyö postin tai taksien kanssa reittitiedon keruussa, ja jopa sisätilojen kuvaaminen ovat kaikki mahdollisia käyttökohteita – osa vaatii enemmän valmistelua, mutta teknologia taipuu moneen.
- Mapillary toimii myös hyvänä työkaluna kaupunkisuunnittelun tukena esimerkiksi viitoitusten ja rakennetun ympäristön tarkastelussa.
Miten Gispo voi auttaa katunäkymäkuvauksessa?
Katunäkymäkuvaus on helppo, edullinen ja nopeasti itsensä takaisinmaksava tapa parantaa infrastruktuurin hallintaa. Kun tieto on ajantasaisesti näkyvissä, päätökset ovat parempia ja työskentely tehokkaampaa.
Gispo auttaa mielellään alkuun katunäkymäkuvauksessa Järjestämme työpajoja ja koulutuksia esimerkiksi kaupunkien henkilöstölle, aktiivipyöräilijöille tai muille kiinnostuneille kaupunkilaisille. Opastamme Mapillaryn käytössä ja näytämme, miten kuvaaminen ja näkymien hyödyntäminen onnistuu käytännössä. Autamme integroimaan kuvat osaksi muita järjestelmiä. Lisäksi autamme suunnittelemaan ja toteuttamaan joukkoistamiskampanjoita, joilla saadaan kartoitettua esimerkiksi pyörätieverkosto, puistoreitit tai muu paikallinen infra – yhdessä asukkaiden kanssa.
Kysy lisää – laitetaan yhdessä infra näkyväksi ja käyttöön!