Julkaistu 4.8.2017

Espoon Kaupunkitekniikan keskuksen infraomaisuuden hallinnan hanke

Kaupungeissa on teitä, puistoja, leikkipaikkoja ja monenlaista muuta infraomaisuutta, jota uudistetaan, huolletaan ja lisätään tarpeen mukaan. Asukkaiden tarpeiden analysointia, raportointia, huollon organisointia ja monia muita tarkoituksia varten kaupungeilla on infraomaisuuden hallintaan paikkatietojärjestelmä, jonka oleellinen osa ovat tietomallit. KIRA-digin rahoittamassa Saara-Maija Pakarisen vetämässä Espoon Kaupunkitekniikan keskuksen hankkeessa ”Avoimen lähdekoodin omaisuudenhallintajärjestelmän ja sen rajapintojen kehittäminen” on pohdittiin aihetta vuonna 2017 monesta näkökulmasta ja tietomallia on kehitetty yhteistyössä Gispon kanssa pgModeller eli PostgreSQL Database Modeler -ohjelmaa hyödyntäen.

Vaikka julkisen infraomaisuuden hallinta on jokaista kansalaista koskettava asia, niin ehkä hieman yllättäen siihen ei ole luotu yhtään avointa paikkatietojärjestelmää. Tämä projekti on siis hyvin merkittävä avaus myös tältä kannalta ajateltuna. Tietomallin eri versioita on lisätty projektin GitHub-säilöön, josta myös tietomallin wiki-sivu löytyy. Kuka tahansa voi siis kokeilla tietomallia ja halutessaan osallistua sen jatkokehittämiseen.

Gispo Oy toivookin, että jos avoimen lähdekoodin infraomaisuuden järjestelmää lähdetään kehittämään eteenpäin, olemme mielellämme mukana ideoimassa. Toteutuksen voisi laittaa käyntiin QGIS, GeoServer, PostGIS kombolla sekä tuottaa erikseen käyttöliittymät tiedon hallintaan maastossa. Idea kulkee nimellä OSIAMS (Open Source Infra Asset Management System). Lisätietoa sanna@gispo.fi tai tutustu hankeaihioon.

Espoo
Espoo